اتوماتیک استارت فوق العاده بادوام است، اما شرایطی وجود دارد که ممکن است از کار بیفتد.در برخی شرایط معمولاً مستلزم تعویض کامل استارت هستید. در این مقاله با ما همراه باشید تا اجزای اتوماتیک استارت و علائم خرابی آن را بررسی کنیم.
اتوماتیک استارت چیست؟
اتوماتیک استارت یک کلید مغناطیسی الکتریکی قدرتمند است، اتوماتیک استارت جرقه داخلی موتور را فعال می کند. همچنین ممکن است شنیده باشیدکه به آن رله استارت نیز می گویند. با این حال، اکثرا این روزها این عنوان (رله استارت) را برای یک رله جداگانه در مدار کنترل اتوماتیک استارت می نامند.
در داخل اتوماتیک استارت دو سیم پیچ وجود دارد که دور یک جسم آهنی متحرک و مجموعه ای از کنتاکت های فلزی سنگین پیچیده شده است. یک اتوماتیک استارت معمولاً دارای سه یا چهار پایانه است.
تصویر زیر یک سیستم استارت است. که با نگاهی دقیق میتوان درک بهتر از اجزای اتوماتیک استارت را داشت.
برای اطلاع از قیمت و خرید اجزای استارت اینجا را کلیک کنید.
دلایل خراب شدن اتوماتیک استارت
با گذشت زمان و با استفاده مداوم از اتوماتیک استارت، ممکن است علائم خرابی آن ایجاد شود. این اتفاق می تواند از چند منشاء مختلف رخ دهد، و برخی از آنها بسیار شایع تر از دیگران هستند. دلایل عبارتند از:
- خوردگی: این مورد می تواند در اطراف پایانه ها به دلیل رطوبت و اکسیداسیون و ایجاد تماس الکتریکی ضعیف باشد.
- اتصالات خراب: یکی دیگر از دلایل رایج خراب بودن اتوماتیک استارت، شل شدن یا آسیب دیدن اتصالات است. با گذشت زمان، اتصالات داخلی ممکن است به دلیل ارتعاشات هنگام رانندگی یا دمای شدید از هم جدا شوند.
- ساییدگی و پارگی: برخی از اتوماتیک استارت ها به دلیل استفاده روزانه در طی سالیان متمادی فرسوده می شوند و برای استارت صحیح خودرو نیاز به تعویض دارند.
علائم اتوماتیک استارت خراب
هنگامی که یک اتوماتیک استارت آنطور که باید کار نمی کند، با علائمی روبرو خواهید شد که شما را به سمت درک اینکه اتوماتیک استارت شما خراب است سوق می دهد. یکی از اولین و رایجترین علائم این است که وقتی کلید خودرو را برای استارت میچرخانید، استارت پاسخ نمیدهد و اصلاً صدا از موتور نمیآید. گاهی اوقات، تلاش مکرر برای استارت خودرو میتواند نتیجهای داشته باشد، اما این تضمینشده نیست. معمولاً این اتفاق به معنی این است که یک اتصال معیوب در اتوماتیک وجود دارد.
یکی دیگر از علائم رایج، صدای تک کلیک هنگام چرخاندن کلید خودرو است. این نشان می دهد که اتوماتیک سیگنال جرقه را دریافت می کند اما یک مشکل در اتصال داخلی وجود دارد که از درگیر شدن استارت جلوگیری می کند.
صداهای طاقت فرسا یک اتفاق رایج برای اتوماتیک خراب است. استارت در حال چرخش است اما اتوماتیک اهرم تعویض دنده را به درستی به عقب نمی کشد تا دنده پینیون با فلایویل درگیر شود و دنده ها به یکدیگر ساییده می شوند. در نهایت، این امکان وجود دارد که استارت پس از توقف استارت خودرو درگیر بماند. اتصال کوتاه در داخل اتوماتیک باعث می شود که وقتی جرقه زنی در وضعیت روشن است، برق به طور مداوم به استارت متصل شود.
جلوگیری از مشکلات اتوماتیک استارت
حال که از علائم خرابی حرف زدیم بهتر است سراغ جلوگیری از آن ها برویم.
استارت و اتوماتیک در منطقه نصب شده ای هستند که نسبتاً گرمای زیاد و عناصر محیطی مختلف دائماً آن ها را احاطه می کنند. برای محافظت از اتوماتیک استارت در برابر قرار گرفتن در معرض گرما کار زیادی نمی توان انجام داد، اما راه هایی برای جلوگیری از سایش یا خوردگی غیرعادی وجود دارد.
شما باید پایانه های کنتاکت اتوماتیک استارت را عاری از خاک و زباله نگه دارید، زیرا این امر می تواند باعث خوردگی و خرابی شود. همچنین مهم است که سیم کشی بین سوئیچ احتراق و خود استارت را بررسی کنید تا مطمئن شوید که اتصالات شلی وجود ندارد، که می تواند باعث ارسال جریان بیش از حد به اتوماتیک شود. انجام این مراحل می تواند به افزایش طول عمر اتوماتیک استارت و جلوگیری از تعمیرات پرهزینه در آینده کمک کند.
اگر اتوماتیک استارت شما خراب شد، جایگزینی از آن را میتوانید از VCL در اینجا تهیه کنید !!
منبع : www.autozone.com و www.autonationmobileservice.com