یک میل لنگ موتور در انتهای پایین موتور خودرو قرار گرفته است و حرکت عمودی پیستون ها را به حرکت چرخشی افقی تبدیل می کند که در نهایت چرخ ها را از طریق جعبه دنده به حرکت در می آورد.
میل لنگ صدها سال است که وجود داشته و در آسیاب های آبی و چوب استفاده می شدند. آنها سرانجام در قایق های پارویی برجسته شدند و انرژی حاصل از پیستون های بخار را به انرژی چرخشی برای چرخ های پارویی تبدیل کردند.
در خودروهای امروزی، میل لنگ از بخش هایی با فاصله مساوی تشکیل شده است (مطابق شکل زیر، چهار عدد در یک موتور چهار سیلندر وجود دارد)، که با میله‌های اتصال به پایین پیستون‌ها متصل می‌شوند. این پرتاب ها از محور میل لنگ منحرف می‌شوند، که همان چیزی است که انرژی دورانی را ایجاد می‌کند.
میل لنگ
میل لنگ توسط یاتاقان های بزرگ در دو انتها به موتور متصل می شود. به فلایویل و از طریق آن به کلاچ متصل می شود.
هنگامی که کلاچ درگیر است، انرژی دورانی میل لنگ از طریق جعبه دنده و از طریق دیفرانسیل به میل‌های محرک که به چرخ‌ها متصل هستند، منتقل می‌شود و از این رو توانایی حرکت خودرو را ایجاد می‌کند.
برای اطلاع دیدن مقالات بیشتر اینجا را کلیک کنید.

فرق میل سوپاپ و مقابل میل لنگ

یک میل سوپاپ در نزدیکی بالای موتور قرار دارد و توسط میل لنگ از طریق زنجیر تایم یا تسمه تایم به حرکت در می آید.
میل سوپاپ (در هر موتور می تواند تا چهار عدد وجود داشته باشد، اگرچه نمودار میل لنگ زیر دو عدد را نشان می دهد) دارای لوب های بادامک در طول خود است که با قطار سوپاپ (که شامل میله فشار، بالابر سوپاپ، فنر سوپاپ، سوپاپ و تپت یا بازوی چرخان است کار می کند. ) برای تسهیل ورود هوا و سوخت به محفظه احتراق و خروج گازهای خروجی از اگزوز پس از سکته نیرو در چرخه موتور احتراق داخلی.
لوب های سوپاپ چرخشی میل سوپاپ دریچه های موتور را باز و بسته می کند. لوب ها از نظر اندازه و شکل از موتوری به موتور دیگر متفاوت هستند تا مدت زمان باز شدن سوپاپ و میزان باز شدن آن را تعیین کنند. هر چه تعداد سوپاپ‌ها بیشتر باشد، هوا و سوخت بیشتری را می‌توان وارد کرد و گازهای خروجی بیشتری خارج می‌شود که باعث افزایش قدرت موتور می‌شود.
میل لنگ موتور در نزدیکی انتهای پایین موتور قرار دارد (همانطور که در نمودار زیر نشان داده شده است) و از طریق جاده های اتصال به پیستون ها متصل می شود – حرکت رو به پایین پیستون ها در نتیجه فرآیند احتراق باعث چرخش میل لنگ می شود.

چه مشکلی میتواند برای میل لنگ بوجود بیاید؟

میل لنگ یک قطعه مهندسی بسیار پیچیده و ظریف است که فقط از پرتاب میل لنگ تشکیل نمی شود. قطعات کلیدی شامل پین میل لنگ، گذرگاه روغن، راه کلید، ژورنال های اصلی و فلنج نصب چرخ طیار است.
اما میل لنگ موتور همچنین شامل وزنه ها و تعادل های داخلی متعددی است که به گونه ای طراحی شده اند که هنگام چرخش لرزش را به حداقل برسانند.
چنین ارتعاشی می تواند بزرگ شود و به یاتاقان هایی که میل لنگ در آنها نصب شده است و همچنین میله ها و پیستون ها آسیب می رساند.
با این حال، قبل از اینکه این اتفاق بیفتد، چیزی به نام سنسور موقعیت میل لنگ باید هر گونه عیب را تشخیص دهد.
یک سنسور موقعیت میل لنگ (در زیر نشان داده شده است) بر روی بلوک موتور نصب شده است و سرعت چرخش و موقعیت میللنگ را تشخیص می دهد. سنسور میل لنگ این اطلاعات را به ECU خودرو ارسال می کند که تنظیماتی را برای بهینه سازی عملکرد موتور انجام می دهد.
با این حال، گاهی اوقات نمی توان اصلاحاتی انجام داد و اگر سنسور میل لنگ ایرادی را تشخیص داد، ECU یا موتور را از شروع روشن شدن متوقف می کند یا آن را در حالت “لمپ هوم” قرار می دهد، جایی که شما نمی توانید دور ماشین را از نقطه خاصی بچرخانید
همچنین یک چراغ چک موتور را روی داشبورد خواهید دید که به شما اطلاع می دهد که خودرو نیاز به توجه فوری دارد.

سوپرشارژر با میل لنگ چگونه کار می کند؟

در برخی خودروهایی که مجهز به سوپرشارژر هستند، یک قرقره به انتهای میللنگ متصل می شود که سپس توسط یک تسمه به سوپرشارژر متصل می شود.
هنگامی که موتور در حال کار است، میللنگ به سرعت می چرخد ​​و قرقره را که تسمه را حرکت می دهد و سپس قرقره انتهای سوپرشارژر را به حرکت در می آورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: محتوای محافظت شده !!
Call Now Button